Towarzystwo Łyżwiarstwa Figurowego Walley
telefon: +48 515 184 555
fax: +48 22 711 12 61
e-mail: walley@walley.pl

Pary taneczne

Moderatorzy: Kokos, Monika, Kama

Re: Pary taneczne

Postprzez konstancja » Pn sty 25, 2010 12:54 pm

a mi sie bardzo podobalo :) co macie tak przeciwko nimi ? :) i khoklovej tez?
konstancja

Postprzez Isabelle494 » Wt sty 26, 2010 12:59 pm

Tak generalnie przeciwko Dom/Shab mam ten ich poroniony OD i jej powalajaco inteligentna odpowiedz;p A jesli chodzi o Khokhlowa i Nowitskiego po prostu nie podoba mi sie ich styl jazdy i tyle, za duzo agresji, za malo tanca, chociaz wiem, ze ktos inny moze ich za to akurat cenic.

No co? Kazdy ma prawo do wlasnej opinii;)...
"I don't know what you expect, but I expect practice;)" Tomaš Verner
Isabelle494

Postprzez Asunta » Wt sty 26, 2010 2:29 pm

moim zdaniem OD Dom/Shab łącznie z kostiumami woła o pomstę do nieba. zanim usłyszałam o proteście Aborygenów australijskich przeszło mi przez głowę czy nie będzie jakiś reperkusji- swego czasu interesowałam sie ich kulturą a w szególnosci tańcem więc wiem jaki maja do niego stosunek.Rozbawiło mnie i po trosze zirytowało jak komentatorka Eurosportu "wiła się" , próbując przekonać chyba samą siebie jakież to było oryginale w porównaniu z innymi którzy siegneli po znane motywy. Tak, tylko sama myśl będziemy pod prad nie wystarczy. OD inspirowany tańcem aborygeńskim zrealizowany został fatalnie, bez żadnego pomysłu i wyczucia - istne kuriozum i ignoranckie wyobrażenie o "tańcu dzikich", (do tego te powtykane zielone liście.............koszmar) nie dziwie sie Aborygenom, że poczuli sie urażeni.
A komentatore no i może parze rosyjskiej polecam "Stamping ground" w choreografii Jiriego Kyliana - pokazuje jak utalentowany człowiek potrafi stworzyć oryginalny taniec insprowany kulturą aborygeńską nie obrażając jej. A z podwórka łyżwiarskiego warto przypomniec wspaniałe programy inspirowane tzw. obcą kultura Duschenay/ Duscheney 88 czy Krylovey/Ovsyannikova 99
Podsumowując całość podobnie jak większosć z was nie rozumiem końcowego rezultatu. Włosi wygrali całkiem zsłużenie OD i FD a są na drugim miejscu. Wniosek - wystarczy pojechać "nieziemsko" taniec obowiązkowy. Swoja drogą czy obowiązkowy Dom/Shab był tak rewelacyjny ?
A propos kostiumu do "Ognistego ptaka" widzę że wariantów interpretacyjnych i skojarzeń co niemiara - najbardziej podoba mi się Kogut :lol: (i to taki z galerii handlowych). A Pan Novitski przypominał mi demonicznego Elvisa Presleya :wink:
Asunta

Postprzez Stysia » Cz lut 04, 2010 9:01 pm

Pomiędzy nauką do egzaminów, jak zawsze odnajduję czas dla łyżwiarstwa. Kolejna porcja moich opinii, tym razem w tańcach.
Ja fanką Domniny/Shabalina nigdy nie byłam. Ich styl jazdy mnie nie powala, nie widzę w nich 'tego czegoś'. Może i są dobrzy technicznie, ale nie ma w ich programach takiego... błysku. Jest masa par, które - chociaż gorsze technicznie - potrafią zamienić oglądanie swoich programów w prawdziwą przyjemność. Nie zgadzałam się z pierwszym miejscem Rosjan w Warszawie, kiedy Denkova/Stavisky podobali mi się bardziej, nie zgadzam się i teraz. Patrząc na wyniki z poszczególnych konkurencji wynika, że mieli idealny, cudowny, wspaniały taniec obowiązkowy. Ja podobnie jak ktoś wcześniej go nie widziałam. I do tego sukienka Oksany... Przepraszam, ale dziewczyna wyglądała jak stewardesa, którą ktoś przyłapał w dwuznacznej sytuacji... Taniec Aborygeński? Nawet mi się podobał. Nie oceniam ich teraz pod względem autentyczności tańca, bo zupełnie się na tym nie znam. W każdym razie całość wyszła dosyć ciekawie. Pokazali coś innego, oryginalnego. Kostiumy... No to jest dłuższa historia, bo kiedy wyjechali na rozgrzewkę dostałam strasznego ataku śmiechu i nie potrafiłam się przez dłuższy czas uspokoić (i w sumie nie tylko ja). Aż mi głupio było, jak Shabalin podjeżdżał w nasz róg i w końcu sam zaczynał się śmiać widząc reakcję publiczności (bo siedząc przy samym lodzie i śmiejąc się jak wariat ciężko być nie zauważonym :D). Ta jego 'ciemna karnacja', trawka przy butach, no i szkielet żaby na plecach Oksany. Ale musze stwierdzić, że całość do siebie pasowała i wyszła calkiem fajnie. Cóż. Troszkę udało im się polepszyć moją opinię na ich temat, są pocieszni. Zwłaszcza Maksim, który podczas wywiadu sprawiał wrażenie zagubionego ludka, który zupełnie przypadkiem znalazł się koło Oksany. Mimo wszystko, pierwszego miejsca bym im nie dała.

Włosi pozytywnie mnie zaskoczyli. Niby zawsze byli dosyć wysoko, widać było, że mają potencjał. Ale ciągle coś było nie tak. Albo te ich upadki, błędy, albo nie pokazywali wszystkiego na co ich stać. Tym razem było świetnie. Do wydają się być bardzo sympatyczni. I chociaż zawsze trzymałam kciuki, żeby byli za moimi ulubionymi parami, to jednak tym razem zasłużyli na złoto.

Khokhlovą/Novitskiego zdecydowanie wolę od Domniny/Shabalina. Mimo tych paskudnych strojów, mimo tego rozkraczania. Ma dziewczyna możliwości, to je wykorzystuje. Czasem przesadza, ale moim skromnym zdaniem taka gibkość to zdecydowany atut i dla mnie program staje się wtedy bardziej widowiskowy. Co do koguta, to też miałam takie skojarzenie :D W wywiadzie powiedzieli, że program był inspirowany starą rosyjską bajką i że Sergei był wroną, a Jana to 'kur', a że moja znajomość rosyjskiego tak daleko nie sięga, to nie wiem co też to oznacza. Pewnie jakaś kura.

Szkoda Kerrów, bo to zdecydowanie moja ukochana para. Nie pokazali się z najlepszej strony, sporo błędów, programy w porównaniu ze starymi mniej chwytały za serce. A ja i tak ich uwielbiam. Może zabrakło tego, co zwykle, ale i tak uważam, że programy mają ciekawe i miło się ich ogląda.

Parą, która wiele zyskała w moich oczach są Francuzi, Pechalat/Bourzat. Masa świetnych pomysłów, dosyć dobrzy technicznie. I drzemie w nich mnóstwo energii, co pokazali choćby na gali (w końcu jakiś wesoły, typowo pokazowy program, a nie takie liryczne smęty). Druga francuska para też całkiem przyjemna, zwłaszcza ich taniec irlandzki.
Don't worry, be happy!

Styczeń 2010 - Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Figurowym - Tallinn <3
Stysia

Postprzez Haley452 » Cz lut 04, 2010 9:52 pm

Stysia napisał(a):Nie zgadzałam się z pierwszym miejscem Rosjan w Warszawie, kiedy Denkova/Stavisky podobali mi się bardziej, nie zgadzam się i teraz.

W Warszawie, dzięki Bogu, wygrali Isabelle i Olivier :wink:

I do tego sukienka Oksany... Przepraszam, ale dziewczyna wyglądała jak stewardesa, którą ktoś przyłapał w dwuznacznej sytuacji...

Bardzo trafne porównanie :D nie wpadłabym na to sama, ale teraz, jak o tym napisałaś, to rzeczywiście, coś w tym jest.

W wywiadzie powiedzieli, że program był inspirowany starą rosyjską bajką i że Sergei był wroną, a Jana to 'kur', a że moja znajomość rosyjskiego tak daleko nie sięga, to nie wiem co też to oznacza. Pewnie jakaś kura.

Wiedziałam!!! :lol: :lol: :lol:

Parą, która wiele zyskała w moich oczach są Francuzi, Pechalat/Bourzat. Masa świetnych pomysłów, dosyć dobrzy technicznie.

A w moich oczach stracili, odkąd zmienili trenera. Wcześniej rośli na następców Isabelle i Oliviera, nie tylko jako pierwsza para francuska - mieli podobną do nich klasę, myślę, że z czasem wykształciliby w sobie też taką dojrzałość. Teraz jeżdżą oczywiście świetnie, rozwijają się, ale ich propozycje choreograficzne są jakieś takie... nie wiem nawet jak to nazwać, trochę tandetne? przedobrzone? rosyjskie? :P jak sobie przypomnę ich tańce z ostatniego sezonu z Zazoui, ten hiszpański OD i bardzo ciekawy FD i porównam je z tym, co robią teraz, a zwłaszcza z tym, co było w zeszłym roku, to niestety mnie te stare propozycje podobały się bardziej. Trochę zmienił im się styl, moim zdaniem na gorsze, ale to już kwestia gustu.
"what would you rather have, peace or freedom?"
Haley452

Postprzez Stysia » Pt lut 05, 2010 12:38 am

A faktycznie, faktycznie. Przepraszam, zapędziłam się :D Domnina z Szabalinem wygrali w Warszawie tylko taniec dowolny, co i tak było dla mnie abstrakcją totalną...Stąd ta pomyłka, bo ta 1 przy dowolnym wbiła mi się w pamięć.

A co do Francuzów to myślę, że to rzeczywiście kwestia gustu. Ja lubię jak na lodzie dużo się dzieje. Chociaż z drugiej strony kiedyś mało się tą parą interesowałam, więc może faktycznie byli lepsi, a ja tego nie zaobserwowałam? Nie wiem, ale podobają mi się.

Co do Oksany, takie skojarzenie przyszło mi od razu do głowy. Wyglądała jak w jakimś tanim mundurku i do tego takim dziwnie 'porozrywanym' :D
Don't worry, be happy!

Styczeń 2010 - Mistrzostwa Europy w Łyżwiarstwie Figurowym - Tallinn <3
Stysia

Postprzez Isabelle494 » Pt lut 05, 2010 4:05 pm

Ja jestem tym złotem Domniny i Shabalina wkurzona. Pomijając tango co do którego nie wyrobiłam sobie opinii, uważam, że ich programy sa, zawsze były bardzo letnie, cięzko pojechane, zmeczone i pozbawione wdzieku. Chociaż musze przyznac, ze tegoroczny FD jest lepszy od zeszłorocznego, wydaje sie, że poprawili prace rąk i górnych partii ciała, to nadal nie porywaja, a te ułatwienia, które sobie wykoncypowali za pomoca linek to jeszcze jeden dowód na to, że NIE POWINNI zostać mistrzami. Razem z kontrowersja co do Aborygenów to po prostu jakiś absurd. Wydaje mi się, ze ludziom wbilo się gdzieś po drodze w przeciagu ostatnich kilku lat do głowy, że Rosjanie m u s z a byc pierwsi, cokolwiek nie pokaza na tym lodzie, bo sa Rosjanami.
A tak w ogole to tym,co mnie najbardziej od nich odstrecza jest ich głupota, co do której sie coraz bardziej przekonuje - wypowiedz Oksany, ze beda się przyjaznic z Aborygenami i Shabalina, ze nie chcieli pokazac tanca kultury aborygenskiej, tylko taniec sprzed wielu tysiecy lat :evil: ! Odpowiedz na poziomie kroliczka Playboya, ktory zobaczył Koloseum w Rzymie. Co to ma w ogole byc za pokretna logika, brak logiki własciwie?! A stwierdzenie Oksany, ze własciwie wszystkie narody powinny sie obrazić za wykorzystywanie ich kultury w tancach? Ja nie wiem, nie rozumiem, gdzie ta tleniona blondi podziała swój mózg... kompletne niezrozumienie problemu, i wrecz powiedziałabym strereotypowa panrosyjska arogancja...oni chyba nie rozumieja, ze przekazali ta kulture źle...rozpacz mnie ogarnia jak widze ich wysokie noty. Faworyci, kurde blade. Mam szczera i ugruntowana nadzieje, ze na IO i MŚ dokopia im wszyscy, juz mnie nawet nie interesuje kto - D/W,V/M,B/A, F/S, P/B, i oczywiście D/S. Az sie doczekać nie mogę :twisted: szkoda tylko, że nie bede mogla sledzić na bieżaco...
Isabelle494

Postprzez Isabelle494 » Pt lut 05, 2010 4:14 pm

Stysia napisał(a):W wywiadzie powiedzieli, że program był inspirowany starą rosyjską bajką i że Sergei był wroną, a Jana to 'kur', a że moja znajomość rosyjskiego tak daleko nie sięga, to nie wiem co też to oznacza. Pewnie jakaś kura.

Kur pieje, bo dnieje i widnieje, łojeje :mrgreen: :wink: :lol:
Isabelle494

Postprzez leenka » Pt lut 05, 2010 11:26 pm

zgadzam sie, ich programy (Domn/Shab) sa czesto takie przyciezkawe, pomimo czestej (prawie) perfekcji wykonania, czegos im brakuje. tego czegos, co sprawia, ze pary taneczne to zupelnie wyjatkowa konkurencja. choc musze przyznac, ze porwali mnie dwoma swoimi przejazdami -- FD z Walcem Maskarada, oraz przejazdem na gali z muzyka Piazzolli i Shabalinem w plaszczu i z parasolem ;) to byla naprawde sztuka przez duze "S"... cos, co robia Isabelle D. i Olivier S. - dla mnie jedna z najlepszych par tanecznych w ogole.... :)
"Stranger things could happen; Pigs could fly!"
leenka

Postprzez oczy_czarne » So lut 06, 2010 5:24 pm

Stysia napisał(a):W wywiadzie powiedzieli, że program był inspirowany starą rosyjską bajką i że Sergei był wroną, a Jana to 'kur', a że moja znajomość rosyjskiego tak daleko nie sięga, to nie wiem co też to oznacza. Pewnie jakaś kura.

wydaje mi się, że kur to po prostu kur, czyli kogut. a więc skojarzenie Haley trafne w 100% :D
co do stroju Jany, to zostanie on przed IO zmieniony, ponieważ nie chcą wywołać wśród sędziów kontrowersji związanych ze strojem.
Но судьи обратили внимание, что у Яны оказались оголены бедра. Не понимаю, почему им это не понравилось (смеется). В любом случае, прямо сейчас мы едем в ателье работать над костюмом. И бедра Яне обязательно закроем (...) Дело в том, что по правилам, у костюма партнерши должна быть юбка

chyba będą próbowali wykombinować coś na kształt spódniczki, by Janę trochę ubrać :wink:
Mao Asada, Takahiko Kozuka, Cappellini/LaNotte, Savchenko/Szolkowy, Valentina MarcheiObrazek
oczy_czarne

Postprzez Wanek » Śr lut 10, 2010 11:29 am

Dorzucam tutaj ciekawostkę (jeśli można tak to nazwać) o strojach D/S:
http://www.sport.pl/sport/1,65025,75449 ... niaja.html
Wanek

Poprzednia strona

Powrót do 09/10 Mistrzostwa Europy