Towarzystwo Łyżwiarstwa Figurowego Walley
telefon: +48 515 184 555
fax: +48 22 711 12 61
e-mail: walley@walley.pl

Kondycja

Moderatorzy: Kokos, Monika, Kama

Re: Kondycja

Postprzez Shine » Cz lip 08, 2010 8:17 pm

Wybaczcie, że tak się Wam wtrącam, ale może znacie jakieś ćwiczenia na kręgosłup? Nie wyobrażam sobie choćby ćwiczyć layback z tak niewyćwiczonym kręgosłupem, jaki mam :roll:
Oczywiście znam mostki, ale chyba nic poza tym. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek ćwiczenie.
" Somewhere behind the athlete you've become is the little girl who put on her first pair of skates, who fell in love with the sport and never looked back..."
Shine

Postprzez Father » Cz lip 08, 2010 11:00 pm

Jak robisz mostek to znaczy, że i tak jestes powyżej przeciętnej. :)
Jak Ci tutaj nikt nie odpowie to zaglądnij na forum balet. pl, tam sa spece od tych spraw jeno, ze pytanie powinnas bardziej sprecyzować.
?ycie jest piekne tylko czasem wina brak
Father

Postprzez czerteziki » So lip 10, 2010 6:46 am

Shine napisał(a):Wybaczcie, że tak się Wam wtrącam, ale może znacie jakieś ćwiczenia na kręgosłup? Nie wyobrażam sobie choćby ćwiczyć layback z tak niewyćwiczonym kręgosłupem, jaki mam :roll:
Oczywiście znam mostki, ale chyba nic poza tym. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek ćwiczenie.

To zależy co rozumiesz przez ćwiczenia na kręgosłup. Czy mają to być ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców czy to mają być ćwiczenia stricte rozciągające. Wiadomo, że tu i tu liczy się systematyczność.
Ćwiczeń troszkę jest mogę zaprezentować na obozie, jeśli chodzi o te wzmacniające dobrze mieć obciążenia na ręce wtedy trening jest skuteczniejszy. Dobrze popatrzeć też na youtubie ale później wygooglaj jeszcze by sobie krzywdy nie zrobić, bo ludzie to różne rzeczy wymyślają..... Po za tym jeśli chodzi o wszelakie imitacje to i tak najpierw jest rozgrzewka to nie powinnaś mieć dużych problemów.

P.S I tak wspominając nasz wspólny obóz Pani(^&*^*0 jest lepsza :P

P.S W jakich terminach jedziesz?
P.P.S Zaraz skopiuje zdjęcia ;)
czerteziki

Postprzez kamilou » N lip 11, 2010 7:33 pm

czerteziki napisał(a):Mi tam kondycja zamiast rosnąć spada.. upały demobilizują mnie zupełnie..

Nie martw się, mi też. Zrobiłem sobie tydzień przerwy od biegania po parku przede wszystkim z uwagi na pogodę i dzisiaj po ok. 3 km i 5 interwałach sprinterskich myślałem, że padnę. Jestem zdania, że to przez upał, a nie przez tygodniową przerwę. Całe szczęście, że w Sanoku mamy najlepiej chłodzoną halę w naszym kraju. W ogóle proponuję po treningach łyżwiarskich rozwijać na tafli dywan i wszystkie zajęcia pozalodowe prowadzić właśnie na nim :P.
kamilou

Postprzez czerteziki » Wt lip 13, 2010 8:40 am

kamilou napisał(a):
czerteziki napisał(a):Mi tam kondycja zamiast rosnąć spada.. upały demobilizują mnie zupełnie..

Nie martw się, mi też. Zrobiłem sobie tydzień przerwy od biegania po parku przede wszystkim z uwagi na pogodę i dzisiaj po ok. 3 km i 5 interwałach sprinterskich myślałem, że padnę. Jestem zdania, że to przez upał, a nie przez tygodniową przerwę. Całe szczęście, że w Sanoku mamy najlepiej chłodzoną halę w naszym kraju. W ogóle proponuję po treningach łyżwiarskich rozwijać na tafli dywan i wszystkie zajęcia pozalodowe prowadzić właśnie na nim :P.

Tak ale w naszym średnim gierku upał doskwiera dotkliwiej niż na zewnętrzu więc nie uważam jakoby gdziekolwiek dało się odpocząć. A i weźcie stopery do uszu bo hałas jest nieziemski ja idę do kauflanda sie w nie zaopatrzyć w trosce o regenerujący spokojny sen.

A teraz pozwolicie, że się oddalę i przygotuję się na imitację :) ;)
czerteziki

Postprzez kamilou » Wt lip 13, 2010 9:01 pm

Dzisiaj 4 km z 10 interwałami sprinterskimi i będzie tego. Ostatni raz biegałem przed obozem. Do końca tygodnia sama gimnastyka i Rittberger na sucho. Jak go nie skoczę przez te dwa tygodnie, to wrócę z Sanoka z ciężką deprsją :wink:.
kamilou

Postprzez Father » Wt lip 13, 2010 11:44 pm

Czerteziki!
A czym ten hałas jest spowodowany?
Father

Postprzez Ponczek » Śr lip 14, 2010 3:36 pm

Ruchem samochodów na ul. Kucyki Pony ( :D ), która zarazem jest drogą krajową numer 28. Nieszczęśnicy mający okna od tej strony mają boskie pobudki ( i pewnie zasypianie też, ale ja akurat zasypiam z słuchawkami w uszach i włączoną muzyką, więc mi to nie przeszkadza, ale poranki cudne. plus jeszcze wschodzące słońce, wdzierające się na chama do pokoju ;P )
Ponczek

Postprzez czerteziki » Śr lip 14, 2010 10:03 pm

Ponczek napisał(a):Ruchem samochodów na ul. Kucyki Pony ( :D ), która zarazem jest drogą krajową numer 28. Nieszczęśnicy mający okna od tej strony mają boskie pobudki ( i pewnie zasypianie też, ale ja akurat zasypiam z słuchawkami w uszach i włączoną muzyką, więc mi to nie przeszkadza, ale poranki cudne. plus jeszcze wschodzące słońce, wdzierające się na chama do pokoju ;P )

Gwarantuje, że po trzech pierwszych dniach nie potrzeba nawet stoperów. Zmęczenie bierze górę. Po za tym zasypiam z słuchawkami na uszach.... a po trzecie homo sapiens łatwo się przystosowuje....
czerteziki

Postprzez Shine » Pn lip 26, 2010 4:46 pm

Ehm, a jak z Waszą poranną gimnastyką?
Ćwiczycie czy nie zawracacie sobie tym głowy? Z tego co wiem, dużo tutejszych biega.
Co do moich porannych ćwiczeń, zaczynam od zrobienia ponad 200 brzuszków, trochę skłonów i kończy się na wmawianiu sobie "i tak nie zrobisz szpagatu, daj se spokój". :roll:
Niech ktoś przyjedzie i mnie dociśnie do ziemi, co? Będzie szybciej :mrgreen:

PS. Potraficie zrobić szpagat?
" Somewhere behind the athlete you've become is the little girl who put on her first pair of skates, who fell in love with the sport and never looked back..."
Shine

Postprzez kamilou » Wt sie 10, 2010 8:43 pm

Shine napisał(a):Co do moich porannych ćwiczeń, zaczynam od zrobienia ponad 200 brzuszków, trochę skłonów i kończy się na wmawianiu sobie "i tak nie zrobisz szpagatu, daj se spokój". :roll:

A co mają brzuszki do szpagatu? Wiele dziewczyn z treningów Walley'a robi szpagat, a nawet więcej.

Doszedłem do wniosku, że biegi długodystansowe istotnie są nudne, więc wprowadziłem kilka „modyfikacji” w moim treningu w parku. Najpierw truchcik do parku, zawierający pod koniec elementy skipów a i c, następnie dosyć „leniwa” rozgrzewka „stacjonarna” zakończona rozciąganiem, potem bieg zasadniczy, czyli test Cooper’a, a na koniec serie Axli na sucho. Czyli trening hybrydowy- wszechstronno- imitacyjny. :wink: Wszystkie treningi biegowe podporządkowuję teraz stricte Cooper’owi (mój target to 3000+), a imitacje- Axlowi.
Dzisiejsza próba średnio udana, tzn. pierwsze 2 km w 7:15, ale po przekroczeniu linii 2 km skapitulowałem, do tego z hardcorowym tętnem- 165/minutę (aczkolwiek mój „limit” to 188). Prędkość w sumie satysfakcjonująca- 16,55 km/h, ale muszę nauczyć się wykrzesywać resztki energii na ostatni kilometr, a będzie rewelka. Natomiast brat moją życiówkę na 2 km- 5:45 (osiągniętą minionej zimy) podsumował krótko- „Chyba Ci brother zegarek zamarzł.” :lol:
Tak czy owak- „setkę” prawdopodobnie będę przegrywał z Anią (nie jestem sprinterem), a bieg na 10 km prawdopodobnie będę przegrywał z Dorotą (nie jestem długodystansowcem), ale na dystansach 2-3 km zamierzam zostać Panem i Władcą na kolejnych obozach.
Co do Axli, planowałem po biegu 3 serie po 10 skoków, skończyło się na 2 seriach po 5, ale na początek chyba dobre i to. Chociaż żaden Axel nie dokręcony do końca w powietrzu, a skakałem bez „odważników” imitujących łyżwy :?.
kamilou

Postprzez Shine » Śr sie 11, 2010 4:28 pm

kamilou napisał(a):
Shine napisał(a):Co do moich porannych ćwiczeń, zaczynam od zrobienia ponad 200 brzuszków, trochę skłonów i kończy się na wmawianiu sobie "i tak nie zrobisz szpagatu, daj se spokój". :roll:

A co mają brzuszki do szpagatu? (...)

Absolutnie nic. To część mojej rozgrzewki. Do szpagatu robię wszelakie ćwiczenia rozciągające.
Shine

Postprzez kamilou » Wt sie 31, 2010 8:44 pm

Poprawiłem dystans maksymalny biegu ciągłego- 18 km w 1:47:40, ale do półmaratonu jeszcze ciut, ciut brakuje. Niemniej wszechstronny u Oli procentuje. Cały czas pracuję nad 3 km poniżej 12 min, mam nawet kilka strategii :wink:, ale rozpiszę się o nich dopiero po osiągnięciu celu.
kamilou

Postprzez Father » Śr wrz 01, 2010 1:53 pm

A ja wreszcie otrząsnąłem sie po obozie i zacząlem biegać. W sobotę po dłuższej przerwie przebieglem 5km w 24 min w terenie,(las i przewyższenia kilkunasto- metrowe) a potem jeszcze poskakałem. Na dodatek zaczeły się wiatry i przeprosilem się z deseczką wind.(zdjecia na "fejsie")
Father

Postprzez kamilou » Śr wrz 01, 2010 4:06 pm

Niezły czas. Mój jedyny jaki mierzyłem na „piątkę” to 26:27, ale biegłem przez dłuższy czas w peletonie, gdzie wyprzedzanie było trudne. Natomiast po wczorajszych dwóch biegach na czas na kilometr, dwóch seriach Aksli na sucho i tych 18 km na „ochłódkę” mam dzisiaj gorsze zakwasy w udach niż podczas mojego pierwszego obozu łyżwiarskiego i cały dzisiejszy dzień uczę się chodzić :lol:. Nie ma to jak umieć zachować umiar :wink:.
Ostatnio edytowano Pt wrz 03, 2010 4:41 pm przez kamilou, łącznie edytowano 2 razy
kamilou

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nauka jazdy na łyżwach